Restituční problém, který ale nakonec naopak přináší plody

26.06.2018 16:40

O částečném majetkovém vyrovnání, tzv. církevních restitucích se nedávno mluvilo především s dalším vývojem snahy některých politických stran zdanit finanční náhradu, která se vyplácí za majetek, který není možné v procesu vydávání církvím vrátit, neb nepatří státu. Podívejme se ale nyní na jeden příklad, kdy se břemeno navráceného majetku ve zbědovaném stavu proměnilo v radost mnohých. Pro královéhradecké biskupství jej popsal P. Jakub Polívka, Administrátor farnosti Horní Roveň.

 

Snad každý správce farnosti, kterého se dotkly tzv. církevní restituce, ví, že nejvíce se stát zbavoval problematických věcí, které nechtěl opravovat, a které farnostem přinášely jen potíže a náklady.

A tak i farnosti Horní Roveň na Pardubicku stát vrátil pozemek, který byl 60 let „území nikoho“. Farnosti nepatřil, byť byl součástí farní zahrady, ale stát se o něj nestaral. Džungle je slabé slovo pro stav, v jakém jsme ho převzali. Protože se na něm nacházel mokřad, o kterém pamětníci tvrdili, že byl kdysi rybníkem, na který chodili bruslit jako malé děti, padlo rozhodnutí ten rybník ani ne tak opravit, jako spíše znovu vybudovat. A to ne jako hospodářskou aktivitu, ale jako evangelizační a pastorační činnost.

Bylo třeba se spojit s rybníkáři a profesionálními rybáři, aby dodali patřičné vědomosti. Jedna rybníkářská firma z toho rychle utekla, když viděla ten "restituční" stav, ale druhá pochopila, že správce farnosti má dostatečně kvalitní vizi, aby se úkol mohl realizovat.

Dlouho se zvažovalo, pro jakou osádku se rybník připraví. Nakonec byla zvolena kombinace kapra a cejna.

Ačkoliv mnoho práce proběhlo brigádně, kdy se pro věc nasadili jak farníci, tak přátelé, přesto vybudování rybníku stálo na slabé finanční poměry farnosti dosti značnou částku. Zejména za zemní práce. Pak přišlo napuštění vodou a první zarybnění. Zahajovací sezona jasně ukázala potřeby veterinární i technické. Naštěstí byla velmi dobrá spolupráce jak s místní veterinární klinikou v Holicích tak se Státním veterinárním ústavem. Na konci první sezony se uskutečnil první výlov po více jak šedesáti letech. A lovili se pěkní kapři.

 

Letos jsou v rybníčku ryby třetí sezonu, a protože ve vesnici již několikátý rok nejsou rybářské závody na požární nádrži, rozhodli jsme spolu s rybáři o organizaci závodů na farním rybníčku. Není to rybník veliký, proto se zvolila varianta dětských závodů pro rybáře do třinácti let věku. Tyto závody se uskutečnily 23. června 2018. Nejmladší aktivní závodnici bylo 6 let. Soutěž vyhrál chlapec ve věku 12 let.

Celá soutěž včetně organizace a cen vyvolala vlnu kladného hodnocení u soutěžících i u jejich doprovodu – rodičů, prarodičů, kteří oceňovali i nasazení uzenářského mistra, který z udírny tahal jednu dobrotu za druhou.

Takto tedy i restituční problém přináší své ovoce a podporuje společenství lidí jak ve farnosti, tak i ve vesnici.

 

       P. Jakub Polívka, Administrátor farnosti Horní Roveň