Olomoucký arcibiskup Jan Graubner k ohlasu restitucí v naší společnosti

03.10.2016 16:11

V době před volbami vydávají biskupové českých či moravských diecézí pastýřské listy, kdy se pravidelně věnují tématu účasti na rozhodování o budoucnosti a zodpovědného výběru našich volených zástupců. Nejinak tomu je i letos, kdy na toto téma věřícím a návštěvníkům kostelů píše např. ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz (https://www.doo.cz/posledni-zpravy/3043-slovo-otce-biskupa-frantiska-vaclava-ke-krajskym-a-senatnim-volbam-2016.html) či olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Druhý jmenovaný se tentokrát věnuje využití tématu tzv. církevních resrtitucí (částečnému majetkovému narovnání) v předvolební debatě.

Text na jasných faktech ukazuje, že česká katolická církev díky restitucím nebude bohatá, musí se pečlivě připravit na své začínající samofinancování (postupně bude pokračovat) a že mýtus "tlustého bohatého preláta" je něco, co tu, navzdory faktům, ve společnosti stále rezonuje. Zároveň se jedná o materiál, který lze použít i jako argumentář pro nekončící debatu na toto téma... Proto doporučujeme jeho přečtení zájemcům i za hranicemi arcidiecéze; je dostupný ZDE:

https://www.ado.cz/clanek/pastyrsky-list-arcibiskupa-graubnera-k-volbam-2016.


Pro úplnost ještě doplňujeme, že informace k "návrhu na zdanění" a argumentu o údajném "předražení restitucí", naleznete zde:

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/160721pripominka-zaveru-komise-polit-stran-a-cirkvi

https://www.cirkev.cz/archiv/150514-statist-oceneni-nevypovida-o-nadhodnoceni-restituci